Hlavní obsah

V Řecku nezaměstnanost trhá rekordy, drtí zejména mladé lidi

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Míra nezaměstnanosti v Řecku za únor dosáhla dalšího rekordu, když se vyšplhala na 21,7 procenta oproti lednové revidované hodnotě 21,3 procenta. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na data tamního statistického úřadu ELSTAT. Nejvíc nezaměstnaných je mezi mladými lidmi.

Foto: Yorgos Karahalis , Reuters

Demonstrace jsou v Řecku na denním pořádku.

Článek

Více než jeden z pěti Řeků a více než jeden ze dvou mladistvých jsou bez práce. Ve věkové kategorii 15 až 24 let dosáhla nezaměstnanost rekordních 54 procent. V současné době je v Řecku bez práce 1,171 miliónu lidí, což je o 42 procent víc v porovnání s loňským únorem. Počet pracujících klesl meziročně o osm procent na rekordně nízkou úroveň 3,87 miliónu.

Nezaměstnanost řádí především ve velkých městech, nejvíce pak v metropoli Aténách.

Vysoká míra nezaměstnanosti jde ruku v ruce s razantními úspornými opatřeními, jejichž plnění na jihoevropské zemi striktně požaduje Evropská unie a Mezinárodní měnový fond v důsledku obřího zadlužení země.

Ekonomika nemůže popadnout dech

Škrty v rozpočtu probíhají už od roku 2010. Atény byly nuceny požádat už o dvě velké mezinárodní finanční půjčky. Letošní balík 130 miliard eur (asi 3,2 biliónu korun) má zabránit neřízenému bankrotu a země by s ním měla vydržet do roku 2014. Utahování opasků však způsobilo mimo jiné vlnu firemních bankrotů.

Ani další statistické údaje nejsou v žádném případě příznivé. Řecká ekonomika se v období 2008 až 2012 propadla podle odhadů o 20 procent a nachází se v dosud nejhlubší a nejdelší poválečné recesi. V souvislosti s tím zaniklo přibližně půl miliónu pracovních míst.

Reklama

Výběr článků

Načítám