Hlavní obsah

Česko neporušuje podle Američanů práva duševního vlastnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika letos opět není na seznamu zemí porušujících práva duševního vlastnictví. Ze seznamu, který každoročně zveřejňují Spojené státy pro své investory a vývozce, bylo Česko vyškrtnuto v roce 2010. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

Foto: Patrik Biskup, Právo

Inspektorky ČOI kontrolují stánkaře.

Článek

USA publikují tzv. Watch List jako upozornění pro své investory a vývozce, aby byli obezřetní v zemích uvedených na seznamu, protože jsou v nich masivně porušována práva k duševnímu vlastnictví například v oblasti textilu, elektroniky, cigaret či léků. Seznam bedlivě sleduje mezinárodní obchodní komunita a být na něm je podle odborníků špatný signál pro zahraniční obchodní partnery.

Dosud se padělané zboží v Česku prodávalo hlavně v tržnicích a kamenných obchodech. Nyní se prodej padělků rychle přesouvá na internet. Některé americké firmy už podle MPO upozornily americkou vládu na české internetové stránky s nelegálně stahovanými filmy, hudbou či softwarem, a také na rostoucí internetový prodej padělků. Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy je nyní prioritou zaměřit se na boj s on-line pirátstvím.

Celníci ani ČOI loni nezaháleli

Čeští celníci loni zabavili 3,822 miliónu kusů padělků značkového zboží, meziročně o bezmála 60 procent více. Celková odhadovaná hodnota zadržených napodobenin klesla z předloňských 4,29 miliardy korun na 2,74 miliardy korun.

Česká obchodní inspekce loni zabavila padělky v odhadované hodnotě 215 miliónů korun. Meziročně hodnota zabavených věcí vzrostla čtyřnásobně. Počet kusů zabavených padělků loni klesl na 86 417 z předloňských 133 833.

Reklama

Výběr článků

Načítám