Hlavní obsah

Hluk z Ruzyně se zvýší, hlavní ranvej čeká rekonstrukce

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mezinárodním letišti v Praze-Ruzyni se v polovině května zcela uzavře 3715 metrů dlouhá hlavní vzletová dráha. Začne totiž první etapa její náročné rekonstrukce, kterou provede stavební společnost Skanska, jež zvítězila ve výběrovém řízení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Letiště Praha Ruzyně

Článek

„Celkem si tato první etapa vyžádá 158 miliónů korun. Je to o 200 miliónů méně, než jsme původně předpokládali. Vzhledem k nynější situaci ve stavebnictví se stavební firmy perou o zakázky, a jsou tedy ochotny výrazně slevit,“ uvedla tisková mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí.

Hlavní ruzyňská ranvej už rekonstrukci nutně potřebuje. Zvláště v období od 15. do 30. května, kdy bude uzavřena celá, se tedy nejen obyvatelé přilehlé části hlavního města, ale i obcí ve směru na Kladno budou muset smířit se zvýšeným hlukem.

Letadla totiž budou startovat z vedlejší, 3250 metrů dlouhé dráhy a přelétat nad hustě obydlenými oblastmi. Od 31. května do 8. srpna pak proběhne druhá fáze první etapy, v níž už budou opravy pokračovat jen na čtvrtině hlavní ranveje. Bude tedy na ni možné vrátit podstatnou část běžného provozu Ruzyně a situace se notně zklidní.

Letiště Praha je součástí Českého aeroholdingu. Celkem teď z Ruzyně operuje 54 dopravců na pravidelných linkách do 128 měst ve 47 zemích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám