Hlavní obsah

Vejce po Velikonocích už nezdražují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ceny vajec v Česku zastavily růst a jsou nyní o pětinu nižší než před měsícem. Podle pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) deset vajec v obchodech tuto středu stálo průměrně 41,09 Kč, v polovině března to bylo 50,80 Kč. Proti konci loňska je však cena vajec stále skoro dvojnásobná.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zřejmě nejvýrazněji podle ČSÚ ceny vzrostly mezi únorem a březnem, kdy vyskočily o dvě třetiny z únorových 30,64 Kč za deset vajec na březnových 50,80 Kč. Češi za nákupy vyráželi mnohdy do Německa.

Vejce v Česku podražila poté, co jejich produkce v Evropské unii letos klesla, protože začala platit směrnice zakazující chov slepic v menších klecích. Někteří producenti museli kvůli úpravě pravidel zavřít část chovů a na českém trhu chyběla i vejce od slepic v menších klecích, která Státní veterinární správa vracela zejména do Polska. Za první tři měsíce roku tak nevpustila na tuzemský trh zhruba tři milióny vajec.

O to, kdo víc vydělává na prudkém růstu cen, se přeli obchodníci se zemědělci. Zatímco podle zemědělců někteří obchodníci zneužili nedostatku a neúměrně zvýšili své marže, obchodní řetězce tvrdily, že hlavním důvodem nebývalého růstu cen jsou vyšší nákupní ceny.

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) následně požádal o prošetření strmého zdražování vajec Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Reklama

Výběr článků

Načítám