Hlavní obsah

V Řecku pracuje jen třetina lidí, a to zemi nemůže spasit

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovská zadluženost je jen nejviditelnějším problémem Řecka, které se pohybuje na hraně bankrotu. Nově byla zveřejněna nejen narůstající míra nezaměstnanosti, která dosáhla 21,8 %, ale i podíl ekonomicky aktivních Řeků. Helénský statistický úřad ve své zprávě doplnil temný obraz i údajem, že v zemi s necelými 11 milióny obyvatel pracují jen 3 880 120 lidí, tedy 35,9 % populace.

Foto: Yannis Behrakis , Reuters

Situace v Řecku zůstává výbušná nejen kvůli protestům obyvatel.

Článek

Ekonomové podle serveru zerohedge.com pochybují, že by nějakou zemi s dluhem na úrovni 160 procent hrubého domácího produktu dokázalo vyvést ekonomiku z krize 35 procent obyvatel. Pro srovnání, v USA je ekonomicky aktivních 58,5 procenta obyvatel (v roce 2000 to bylo 64,7 procenta). V České republice se podíl zaměstnaných lidí pohybuje kolem 45 procent.

I před krizí v roce 2007 přitom pracovalo v Řecku 41,5 procenta obyvatel. Země tak žila z vnějších zdrojů, ať již šlo o evropské dotace nebo zahraniční půjčky. Produkce byla odstavena na druhou kolej a záchranné balíčky podle komentátorů jsou jen pokračováním této závislosti na vnějších zdrojích, která umrtvuje výkonnost domácí ekonomiky.

Potřebná úroveň pro situaci Řecka je zaměstnanost dosahující 55 procent. To znamená vytvoření dvou miliónů pracovních míst. A to se zdá nemožné.

Nepomáhá příliš ani skutečnost, že Řecko je zemí, která má v rámci eurozóny největší problémy s korupcí, která odpovídá poměrům ve Střední Americe a překonává čínskou. V indexu vnímání korupce je Řecko na 80. příčce mezi rozvojovými zeměmi (Česko je na 57. místě).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám