Hlavní obsah

Španělské banky mají nejvíce špatných úvěrů za 18 let

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Podíl špatných úvěrů na celkovém objemu půjček, které španělské banky poskytly v lednu, se dostal na 7,91 procenta. To je nejvyšší hodnota od srpna 1994, jak uvedla agentura Reuters s odkazem na španělskou centrální banku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za špatný úvěr je považován takový, u nějž hrozí, že nebude klientem splacen. Ještě v prosinci činila jejich výše 7,6 procenta.

Špatné úvěry stouply za leden o 4,2 miliardy eur a dosáhly v číselném vyjádření celkem 140 miliard eur (asi 3,4 biliónu korun).

Nadále přibývá počet Španělů, kteří se dostávají do obtíží při splácení úvěrů, neboť země se ocitla v recesi a sužuje ji rovněž rekordně velká míra nezaměstnanosti, přesahující 20 procent.

Dá se proto předpokládat, že podíl špatných úvěrů poroste i letos v souladu se zhoršujícími se ekonomickými podmínkami a prohlubujícím se propadem na trhu s realitami, jak se domnívají mnozí analytici a ekonomové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám