Hlavní obsah

Průmyslu se v lednu dařilo, analytici vidí budoucnost optimisticky

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Průmyslová výroba v lednu meziročně vzrostla o 3,2 procenta po prosincovém růstu o dvě procenta. K růstu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel. Informoval o tom Český statistický úřad.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Na slušném meziročním růstu se podepsala výhoda jednoho pracovního dne navíc oproti lednu minulého roku a solidní výsledky německého průmyslu,“ uvedl analytik Václav Franče z Raiffeisenbank.

Velmi příjemně překvapily nové průmyslové zakázky, které v lednu meziročně vzrostly o 14,9 procenta oproti poklesu o 1,2 procenta v prosinci. Za růstem stálo zejména výrazné zvýšení tuzemských průmyslových zakázek. „To je velmi příznivá zpráva do budoucna,“ připomněl Franče s tím, že doposud byly zdrojem růstu průmyslové výroby jen zahraniční zakázky.

Kromě výroby motorových vozidel, přívěsů a návěsů se růstu podílela i výroba elektrických zařízení nebo výroba chemických látek a chemických přípravků. Naopak poklesla meziročně například výroba základních kovů, hutní zpracování kovů a odvětví slévárenství.

Blýskání na lepší časy?

„Situace českých podniků je mnohem lepší, než se zdálo koncem loňského roku. I jednání evropských politiků naznačují, že se začíná rýsovat řešení fiskální krizi eurozóny,“ domnívá se Petr Smutný ze společnosti PwC.

Analytik Jiří Škop z Komerční banky naopak nevidí vyhlídky tuzemského průmyslové výroby na první polovinu letošního roku nijak optimisticky.

„Domácí průmyslový PMI index se pohybuje okolo úrovně 50 bodů, což je úroveň oddělující pásmo expanze a kontrakce. Německé tovární objednávky kumulativně poklesly mezi červencem až lednem 2012 o více než devět procent, klesající trend je pak patrný i u registrací aut v eurozóně,“ připomněl Škop.

Podle analytika Jiřího Šimka ze společnosti Citfin nebude letošní rok zdaleka tak úspěšný jako ten loňský. „Nicméně dnešní čísla o nových zakázkách a poslední čísla indexu nákupních manažerů, který se vyšplhal nad hranici 50 bodů, dávají naději, že letošní rok by nakonec nemusel skončit úplně tragicky a růst průmyslu by se mohl udržet nad nulou,“ domnívá se Šimek.

Jak předpokláda analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta, jako nejpravděpodobnější variantou na příští měsíce se jeví stagnace průmyslové výroby.

„Výhodou domácí ekonomiky je, že převážná většina průmyslové produkce se vyváží do těch zemí EU, jimž se dluhová krize a výraznější hospodářské komplikace zatím vyhýbají,“ dodal Novák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám