Hlavní obsah

Odbory v OKD vyhlásily stávkovou pohotovost

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odboráři a vedení těžební společnosti OKD se stále nedohodli na letošní výši mezd. V úterý tak všechny tři odborové organizace působící ve firmě - Sdružení hornických odborů, Sdružení pravicových odborů a Nezávislé profesní odbory technickohospodářských zaměstnanců - vyhlásily stávkovou pohotovost.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odboráři zároveň požádali o jednání před zprostředkovatelem. Vedení firmy stále věří, že se s odbory na mzdách dohodne.

Kolektivní vyjednávání v OKD začalo už v listopadu. Odboráři požadují zvýšení základních platů minimálně o 3,5 procenta, aby se lidem nesnížila životní úroveň.

„Chceme, aby nárůst mezd byl ve výši předpokládané inflace zajištěný v základním platu. Zaměstnavatel navrhuje nárůst mezd nyní o dvě procenta a slibuje, že by to do výše inflace případně dorovnal na konci roku podle toho, jak dopadne hospodářský výsledek,“ řekl Právu odborový předák Sdružení hornických odborů OKD Miroslav Syrový.

„Chceme pouze, aby byla zaměstnancům zachována reálná mzda. I když vedení navrhlo 2 procenta do tarifů a přislíbilo jednání ještě na konci roku, nemáme žádnou záruku, že kdyby inflace vyrostla třeba na čtyři procenta, že se to zaměstnancům dorovná. Proto jsme vyhlásili stávkovou pohotovost,“ doplnil předseda Nezávislých profesních odborů technickohospodářských zaměstnanců OKD Jiří Zátopek.

Jak uvedli odboroví předáci, všechny troje odbory působící ve firmě postupují ve shodě a v úterý rozhodly o vyhlášení stávkové pohotovosti. „Vyhlásili jsme ji ode dneška od 13 hodin. Chceme dále jednat s vedením a usilovat o podepsání kolektivní smlouvy, aby se předešlo případné stávce,“ doplnil Syrový.

„Odbory mají na tento krok plné právo, my ho respektujeme. Pro nás to znamená další impuls k jednání. Stále věříme, že se dohodneme,“ řekl Právu mluvčí OKD Vladislav Sobol. Jak dále uvedl, to, že odbory vyhlásily stávkovou pohotovost, nijak neovlivní těžbu uhlí ani další fungování provozu.

Syrový upozornil, že pokud nebude úspěšné ani jednání před zprostředkovatelem, odbory připraví referendum, v němž se zeptají zaměstnanců, zda souhlasí se stávkou.

Společnost OKD má přibližně 13 300 zaměstnanců. Minulý rok průměrná mzda ve firmě dosáhla 36 498 korun, průměrný výdělek pracovníků na šachtách činil 35 123 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám