Hlavní obsah

General Motors ještě nedávno krachoval, nyní hlásí rekordní zisky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detroit

Americká automobilka General Motors měla v roce 2011 mimořádně vysoké zisky. Současně ale ve čtvrtek přiznala obří ztráty v Evropě. Její loňský zisk činil 7,6 miliardy dolarů, což je o 62 procent více než v roce 2010. V Evropě ale měla ztrátu ve výši 700 miliónů dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Společnosti, která před dvěma lety čelila bankrotu, se loni podařilo zvýšit prodeje o 7,6 procenta, když prodala přes devět miliónů automobilů.

Nejvíce rostly prodeje v Severní Americe, kde se její zisk ztrojnásobil a činil 7,19 miliardy dolarů. Firma oznámila, že zaměstnancům vyplatí bonus ve výši 7000 dolarů. Loni to bylo 4300 dolarů.

Vysoké prodeje eviduje GM také v Číně. Ztrátu ovšem společnost zaznamenala v Evropě, ale také v Jižní Americe, kde činila sto miliónů dolarů. Finanční ředitel Dan Ammann proto oznámil, že cílem bude dosáhnout ziskovosti i na  těchto trzích. Nezmínil, zda to znamená propouštění.

V roce 2008 požádala firma o ochranu před věřiteli a obdržela od vlády prezidenta Baracka Obamy subvenci ve výši 50 miliard dolarů. Stát nyní vlastní 26,5 procenta firmy a čeká na zvýšení ceny akcií, aby mohl jejich prodejem dostat své peníze zpět.

Pod koncern General Motors nyní patří značky Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, Opel, Vauxhall a Holden.

Reklama

Výběr článků

Načítám