Hlavní obsah

Koruna se kvůli napjaté situaci v Řecku propadá

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Koruna během pátečního odpoledne znatelně oslabila vůči euru i dolaru. Kolem 14. hodiny byla k euru v porovnání se čtvrtkem slabší o 25 haléřů na 25,32 Kč/EUR. Ještě více, konkrétně 35 haléřů, ztratila k dolaru a obchodovala se za 19,19 Kč/USD, jak informoval server Patria Online. Důvodem je nepřehledná situace v Řecku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Koruna je v posledních dnech jako na houpačce. Ve středu večer kulminovala a podívala se až ke 24,70 Kč/EUR, v pátek se pohybuje kolem hladiny 25,30 Kč/EUR,“ uvedl pro Novinky analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Podle analytika Marka Hatlapatky investoři dlouhé týdny ignorovali rizika spojená s vývojem evropské dluhové krize i kvůli tomu česká měna výrazně posilovala. „Posílení k euru z úrovní kolem 26 Kč na 24,7 Kč během jediného měsíce nebylo podle mého názoru udržitelné a aktuální oslabování české měny nemůže být překvapením,“ sdělil Hatlapatka pro Novinky.

Nervozita na trzích

Trhy ovládla nervozita, neboť ještě před dvěma dny věřily v hladkou dohodu mezi Řeckem a Evropskou unií (EU) s Mezinárodním měnovým fondem (MMF). Tento předpoklad se ovšem nenaplnil. [celá zpráva]

„I když se řecká vláda dohodla na nutných škrtech, které po ní požadovaly právě EU a MMF, a dokonce našla společnou řeč i s privátními věřiteli na odepsání části dluhu, stále to nestačí,“ připomněl Volf s tím, že další nutné škrty jsou v objemu 325 miliónů eur (asi 8,2 miliardy korun).

Řecko si s Evropou nakonec asi plácne

Přes nespornou dávku dramatičnosti, vygradovanou mimo jiné i dvoudenní generální stávkou, obě strany dobře vědí, že se nějak dohodnout musí. [celá zpráva]

„Další varianta totiž je nedohoda, což by znamenalo mnohem větší problémy jak pro Řecko, tak pro EU,“ je přesvědčen Volf, který dává více nadějí konečné dohodě.

Podobně i Hatlapatka i přes nepředvídatelnost řecké politické scény věří, že se situace v jihoevropské zemi na poslední chvíli – a bohužel jen na chvíli – opět stabilizuje.

Dohoda s mnoha neznámými

Situaci na řecké politické scéně nicméně vygradovalala slova lídra řecké krajně pravicové strany Lidové pravoslavné hnutí (LAOS) Jorgose Karacaferise, který se podle agentury Reuters nechal slyšet, že nehodlá hlasovat za dohodu o 130miliardovém záchranném balíku. Strana má ale v 300členném parlamentu pouze 15 zástupců, proto i kdyby se tito poslanci postavili proti, nemuselo by to hlasování zvrátit.

Jak připomněl analytik Miroslav Frayer z Komerční banky, i pokud se podaří dohodu nakonec nalézt, problémy rozhodně nekončí. „Řecko nedostane k dispozici celý objem ve výši 130 miliard eur najednou, ale postupně, a každá tranše bude posuzována zvlášť,“ uvedl pro Novinky Frayer.

V březnu musí Řecko splatit státní dluhopisy ve výši 14,5 miliardy eur. Jestliže nedostane finanční injekci, dojde k bankrotu.

Reklama

Výběr článků

Načítám