Hlavní obsah

Loni si u bank více půjčovali lidé nebo podniky, méně pak živnostníci

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ke konci loňského roku dosahoval celkový objem poskytnutých úvěrů ze strany bank více než 2,3 biliónu korun, což je meziroční narůst o 5,97 procenta. Rostly jak úvěry obyvatelům (o 5,02 procenta), tak půjčky podnikům (o 6,12 procenta). Pokles byl zaznamenán pouze u živnostníků (o 5,5 procenta). Vyplývá to z údajů o úvěrování, které zveřejnila Česká bankovní asociace (ČBA) na základě dat České národní banky.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

„Data svědčí o tom, že banky nadále mají ochotu úvěrovat a podporovat tím českou ekonomiku,“ řekl Jan Matoušek, náměstek výkonného ředitele ČBA.

Domácnosti si v prosinci 2011 půjčovaly na bydlení průměrně za 3,94 procenta, na spotřebu pak za 13,58 procenta. V obou případech se jedná o pokles sazeb. V případě podniků byly prosincové úrokové sazby nižší než v prosinci 2010, i když meziměsíčně mírně vzrostly.

Stoupl zájem o hypotéky

Snižování sazeb v roce 2011 souvisí s vysokou konkurencí na bankovním trhu ve většině produktů, ale i s poklesem úvěrového rizika. Meziročně totiž banky zaznamenaly zlepšení v kategorii klasifikovaných úvěrů, což jsou půjčky, jejichž splacení je nějakým způsobem ohroženo.

„Zlepšení kvality úvěrového portfolia svědčí o obezřetném a spíše konzervativním podnikání tuzemských bank i o dobré kondici klientů bank,“ doplnil Matoušek.

Banky dále zaznamenaly výrazné oživení na trhu hypotečních úvěrů. Jejich objem vzrostl o téměř devět procent na 659 miliard korun. Hypotéky tak tvoří téměř dvě třetiny všech úvěrů poskytnutých lidem. Objem spotřebitelských úvěrů se naopak mírně snížil o 2,34 procenta, což svědčí o zvýšené opatrnosti spotřebitelů v souvislosti s vývojem v ekonomice.

Vybrané typy bankovních úvěrůAbsolutní výše (v mld. Kč) k 31. 12. 2011Meziroční změna k 31. 12. 2011
celkový objem úvěrů2304,55,97 %
úvěry nefinančním podnikům828,26,12 %
úvěry obyvatelstvu1009,05,02 %
úvěry živnostníkům38,0-5,50 %
Zdroj: ČBA

Reklama

Výběr článků

Načítám