Hlavní obsah

Průmysl loni vzrostl hlavně díky výrobě aut, letos bude hůř

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Průmyslová výroba v Česku za loňský rok vzrostla o 6,9 procenta, v prosinci 2011 byla meziročně reálně vyšší o dvě procenta. Uvedl to v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Na růstu se nejvíc podílela výroba motorových vozidel a výroba strojů a zařízení.

Článek

Výroba motorových vozidel v prosinci meziroční stoupla o 11,5 procenta. Největší meziroční propad naopak zaznamenala odvětví výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, konkrétně o 26,9 procenta. Za celý minulý rok vzrostla výroba motorových vozidel o 21,2 procenta.

Hodnota nových průmyslových zakázek v prosinci meziročně poklesla o 1,2 procenta. „Průmysl táhne i nadále zahraniční poptávka. Nové objednávky ze zahraničí vzrostly o 10,3 procenta. Naopak tuzemské poklesly o 17,1 procenta,“ uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta s tím, že se jedná o nejvyšší propad za poslední dva roky.

Foto: ČTK

Letošek nic moc

Podle analytika Jiřího Šimka ze společnosti Citfin tuzemský průmysl zpomalil zejména v druhé polovině roku. „Bohužel v letošním roce to na žádný rozjezd nevypadá a takový růst jako v roce 2011 nás rozhodně nečeká, průmysl bude nadále bojovat,“ je přesvědčen Šimek.

Podle Šimka se domácí poptávky patrně nezlepší a ty zahraniční budou ochromeny situací v eurozóně. Pokles průmyslové výroby v letošním roce očekává i analytik Václav Franče z Raiffeisenbank, konkrétně o 2,7 procenta. Ekonom Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance dokonce odhaduje celoroční pokles o 2,9 procenta. „Jedině zázrak v Německu by nás poklesu ušetřil,“ dodal Pikora.

Reklama

Výběr článků

Načítám