Hlavní obsah

Eurozóna zřejmě bude muset pomoc Řecku ještě zvýšit, míní Juncker

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Členské země eurozóny možná budou muset finanční pomoc Řecku zvýšit, pokud se Atény dohodnou se soukromými věřiteli na snížení dluhu. V rozhovoru s rakouským listem Der Standard to řekl předseda takzvané euroskupiny Jean-Claude Juncker. Jakou roli sehraje v pomoci Řecku Evropská centrální banka (ECB), podle Junckera bude záležet na ní. Uvedl to server CNBC.

Foto: Str, Reuters

Šéf ministrů financí eurozóny Jean-Claude Juncker

Článek

„Pokud se prokáže, že je v silách Řecka pokračovat v obsluze dluhu, a pokud bude existovat obecná dohoda se soukromými věřiteli, pak si také veřejný sektor bude muset položit otázku, zda neposkytne pomoc,“ poznamenal Juncker. Euroskupinu tvoří ministři financí eurozóny, kteří hrají klíčovou úlohu při jednáních o mezinárodní pomoci Řecku.

ECB pomáhá situaci kolem Řecka stabilizovat tím, že dlouhodobě nakupuje státní dluhopisy a zásobuje tamní komerční banky penězi. V této souvislosti se objevily spekulace, že ECB možná bude muset část koupených aktiv odepsat.

Pomoc Řecku se patrně protáhne

Řecko se teď snaží se soukromými věřiteli dohodnout na výměně dluhopisů. Za soukromé věřitele jednání vede Ústav pro mezinárodní finance (IIF). Jednání se vlečou už několik měsíců, v posledních dvou týdnech ale nabrala na intenzitě.

Podle Junckera je rovněž čím dál pravděpodobnější, že podpora Řecka ze strany eurozóny bude trvat více než deset let, jak se původně předpokládalo. Jedním dechem však v rozhovoru pro německý deník Handesblatt dodal, že s odchodem jihoevropské země z eurozóny nadále nepočítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám