Hlavní obsah

Jihokorejská ekonomika loni prudce zpomalila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Tempo růstu jihokorejské ekonomiky v loňském roce prudce zpomalilo na 3,6 procenta z předloňských 6,2 procenta. Vyplývá to z odhadů jihokorejské centrální banky. Jižní Korea je čtvrtou největší ekonomikou v Asii.

Foto: Profimedia.cz

Palác Gyeongbokgung v Soulu

Článek

V samotném čtvrtém čtvrtletí se hrubý domácí produkt zvýšil pouze o 0,4 procenta proti předchozím třem měsícům, kdy stoupl o 0,8 procenta. Analytici přitom podle agentury Reuters předpokládali, že mezičtvrtletní tempo růstu zůstane beze změny.

„Domácí spotřeba i export vykazují slabý trend a slabá světová poptávka bude nadále tlačit dolů celkový hospodářský růst,“ uvedl jeden z ekonomů makléřské společnosti Daewoo Securities.

Dodal však, že v letošním prvním čtvrtletí ekonomika pravděpodobně oživí díky rozpočtovým opatřením vlády na její podporu. Předpověděl rovněž, že jihokorejská centrální banka zřejmě ve druhém čtvrtletí podpoří domácí poptávku snížením úrokových sazeb.

Centrální banka podle prognózy z minulého měsíce předpokládá, že jihokorejská ekonomika v celém letošním roce stoupne o 3,7 procenta. Podle průzkumu agentury Reuters mezi ekonomy z minulého týdne by měl růst činit 3,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám