Hlavní obsah

Krize stavebnictví v Česku pokračuje, firmy čeká těžký rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2012 se očekává další prohloubení krize tuzemského stavebnictví. Studie společnosti Soliditet, uveřejněná v pondělí, dokazuje výrazný pokles tržeb výrobců stavebních hmot a developerských a stavebních firem v posledních letech. Čím dál tvrdší konkurenční boj může znamenat krach řady společností.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Aktuálně na trhu panuje vysoce konkurenční prostředí a nadprůměrně dlouhé doby splatnosti faktur. Tvrdý boj o každou zakázku tlačí ceny dolů, přičemž podstatně hůře jsou na tom menší hráči, kteří působí v roli subdodavatelů," uvedl ředitel Soliditet David Farský. K prohloubení recese přitom přispěje i zvýšení spodní sazby DPH z deseti na 14 procent.

Impulsem ke krizi stavebního sektoru se podle Farského stala neochota bank financovat nové projekty a razantní pokles stavebních zakázek, který souvisí s celkovou ekonomickou krizí a omezením výdajů z veřejných rozpočtů.

Tržby klesaly o desítky procent

Z odvětvové analýzy vyplývá, že v roce 2010 klesly tržby 75 procentům developerů, přibližně polovině stavebních firem a 67 procentům výrobců stavebních hmot.

V případě developerských společností zkoumal Soliditet vzorek 53 nejvýznamnějších hráčů na trhu. Jejich celkové tržby klesly z 14,8 miliardy korun v roce 2008 na 9,6 miliard korun v roce 2010, což představuje propad o 35 procent. Pouze třetina firem na trhu svůj podíl z pohledu tržeb udržuje nebo zvyšuje.

U stavebních firem studie hodnotila 115 nejvýznamnějších společností. Jejich kumulované tržby klesly z 218,8 miliardy korun v roce 2008 na 199,7 miliardy v roce 2010, tedy o deset procent.

V sektoru stavebních hmot se předmětem analýzy stalo 81 podniků. Jejich celkové tržby v letech 2008 až 2010 klesly o 23 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám