Hlavní obsah

Kdysi slavná ETA Hlinsko nenápadně končí výrobu

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlinsko

Snad není v Česku domácnost, která by nevlastnila alespoň jeden výrobek se štítkem ETA Hlinsko. Výrobce domácích spotřebičů, který dlouho bojoval proti globální převaze, zřejmě vstoupil do roku 2012 jako do posledního ve své historii. Přežije asi jen ceněná značka ETA.

Článek

První žehlička v Hlinsku byla vyrobena v roce 1943. Od Nového roku už ale ETA není ani hlineckou firmou, upozornila Právo šéfka místních odborů Alena Šírová. „Nově má ETA v obchodním rejstříku zapsanou adresu Zelený pruh 95/97, Praha 4, Braník,“ diví se Šírová.

Nikdo neinformoval ani odbory, ani zaměstnance. Web firmy uvádí už jen pražský kontakt, jediné telefonní číslo, na kterém ale v pondělí ani v úterý po celý den nikdo sluchátko nezvedal.

V Hlinsku je oficiálně jen zákaznická linka, neveřejná je linka na vrátnici, která spojuje desítky firem, jež mají v areálu pronajaty výrobní a skladovací prostory. „Z vedení sem za námi z Prahy jezdí v úterý nebo ve středu, s vedoucími úseků projednají aktuální výrobu a expedici. Ale spíš to dojíždí samospádem,“ vysvětlil Právu mistr ETA Josef Stratílek.

Bylo nám nahlášeno větší propouštění
Petr Sádovský, Úřad práce Chrudim

„V posledních letech nás odkopávají jako nechtěnou přítěž. Měli jsme majitele na Liberecku, pak na Moravě. Lisují se tu plasty na auta i hračky, podíl výroby domácích spotřebičů v Hlinsku klesá k nule. Montují se zřejmě kdesi na Východě,“ řekl v úterý Právu jeden z dlouholetých zaměstnanců ETA Hlinsko, který si nepřál být jmenován v obavě, aby nebyl jedním z prvních vyhozených.

Město nemůže nic udělat

Zaměstnanci ani odboráři zatím údajně nemají tušení, co se na ně chystá, ale vedení firmy z Prahy už jedná.

„Bylo nám nahlášeno větší propouštění. Do konce ledna by mělo odejít z této firmy 57 zaměstnanců z důvodů organizačních změn,“ prozradil Právu Petr Sádovský z hlinecké pobočky Úřadu práce Chrudim.

Je to prakticky třetina současných pracovníků.

„Nemůžeme s tím nic dělat. Snad by tady nakonec měla zůstat jenom firemní zkušebna a vývojová dílna s patnácti až dvaceti zaměstnanci,“ postěžovala si starostka Hlinska Magda Křivanová (ODS).

Ještě před čtvrtstoletím měla ETA dvě tisícovky zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám