Hlavní obsah

Kolínská TPCA loni vyrobila méně aut

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolín

Kolínská automobilka TPCA se vloni potýkala s poklesem výroby. Oproti předloňskému roku, kdy ze zdejších linek sjelo 295 000 vozů, klesla za rok 2011 výroba na necelých 271 000 aut modelů Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1.

Článek

„Výsledky výroby ovlivnil pokles prodejů malých vozů na klíčových trzích západní Evropy,“ uvedl mluvčí automobilky Radek Kňava. Oproti tomu prodeje v České republice loni vzrostly o sedm procent na celkových 909 vozů.

Nejprodávanějším modelem TPCA na domácím trhu byl Peugeot 107. Největší růst prodejů vykázal model Toyota Aygo - o 128 procent. Hospodářské výsledky firma zveřejní v březnu.

„Letos nás ovlivní přetrvávající nejisté vyhlídky evropské ekonomiky a nedůvěra trhů, která se odráží v prognózách automobilového průmyslu. Konkurence v segmentu malých vozů bude přitvrzovat,“ sdělil prezident společnosti Satoši Tačihara.

Letos inovované modely s nižšími emisemi

V letošním roce přichází firma podle Tačihary s inovovanými modely, které dosáhnou snížení emisí pod 100 g CO2 na jeden kilometr. Hlavními trhy TPCA jsou stejně jako v uplynulých letech Francie, Itálie, Německo, Velká Británie a Nizozemsko.

Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) je společným podnikem firem Toyota Motor Corporation a PSA Peugeot Citroën, postaveným v roce 2002 v průmyslové zóně Kolín – Ovčáry. Výroba byla zahájena v únoru 2005.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám