Hlavní obsah

Výnos u českých dluhopisů rostl, u portugalských a německých naopak klesl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výnos první letošní emise státních dluhopisů stoupl o 22 procent v porovnání se srovnatelnou emisí z října loňského roku. Průměrný výnos osmimiliardové emise dluhopisů s dvouletou splatností stoupl na 1,954 procenta, zatímco 26. října loni to bylo 1,599 procenta. Vyplývá to z informací na stránkách ČNB a serveru Patria.cz.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Budova ministerstva financí

Článek

Naopak výnosy z emisí portugalských a německých dluhopisů ve středu klesly. Portugalsko prodalo krátkodobé pokladniční poukázky v objemu jedné miliardy eur (asi 25,7 miliardy korun) s průměrným úrokem 4,35 procenta, což je pokles proti úroku 4,87 procenta v prosincové aukci.

Německo pak na trhu umístilo papíry se splatností deset let, za které získalo 4,06 miliardy eur (asi 104,2 miliardy korun). Průměrný výnos klesl na 1,93 procenta, zatímco v minulé srovnatelné aukci loni v listopadu výnos činil 1,98 procenta.

V lednu hodlá české ministerstvo financí (MF) celkově na trhu prodat dluhopisy až za 17 miliard korun, a to se splatností v letech 2014 a 2017. V lednu chce také investorům nabídnout pokladniční poukázky za 16 miliard korun. Za celý rok si MF chce půjčit 243,4 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám