Hlavní obsah

V Dánsku stoupá odpor proti euru, nechtějí ho už ani podnikatelé

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Většina dánských podnikatelů v novém průzkumu institutu Greens uvedla, že jsou proti tomu, aby jejich země vyměnila svou dánskou korunu za euro. Informaci přinesl tamní deník Borsen.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Průzkum ukázal, že 55 procent z dotázaných vrcholných manažerů firem se postavilo proti přijetí jednotné evropské měny. Zbylých 45 procent by naopak přijetí eura přivítalo.

„Je to poprvé, kdy je většina manažerů proti zavedení eura v Dánsku,“ uvedl institut Greens s tím, že dříve se tito lidé z podnikatelských kruhů zpravidla stavěli ve prospěch společné evropské měny.

Odpor proti euru tak dosáhl v této severské zemi podle institutu Greens své rekordní výše, když tři z pěti Dánů nechtějí euro. Nezanedbatelným důvodem je i prohlubující se dluhová krize v eurozóně.

Čtvrtletní průzkum dánského statistického úřadu uskutečněný v prosinci ukázal, že 70,8 procenta Dánů se staví proti přijetí eura a jen 26,7 procenta obyvatel je pro. Dánové odmítli přijetí eura v referendu konaném v roce 2000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám