Hlavní obsah

Do Evropy se v příštím roce vrátí recese, předpovídají odborníci

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední ekonomové oslovení BBC se shodli na tom, že se v průběhu příštího roku vrátí do Evropy hospodářská recese. Někteří předpověděli také rozpad eurozóny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Celkem 25 z 27 předních evropských ekonomů, které BBC oslovila, odpovědělo, že očekávají během příštího roku návrat ekonomické recese.

Odborníci se také vyjádřili k dlouho skloňovanému riziku rozpadu eurozóny. Jedna pětina z nich se domnívá, že se společenství ve své 17členné podobě konce roku 2012 nedočká. Většina z nich předpovídá rozpad eurozóny na 30 až 40 procent.

Jejich předpovědi se tak liší například od názoru německého ministra financí Wolfganga Schäubleho, který podle ČTK uvedl v pátečním rozhovoru pro list Handelsblatt, že se situace v eurozóně během příštích 12 měsíců stabilizuje. Přiznal však, že rozpad eurozóny nemůže vyloučit.

Ekonomika eurozóny v období mezi letošním červencem a zářím vzrostla o 0,2 procenta, zatímco ekonomika v rámci 27členné Evropské unie o 0,3 procenta.

Zpomalení růstu přitom způsobila zejména dluhová krize v eurozóně, která přiměla vlády členských zemí udržet na uzdě své výdaje a podkopala důvěru ve světové finanční trhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám