Hlavní obsah

Vyspělé evropské ekonomiky čeká propad, dere se před ně Brazílie i Indie

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brazilská ekonomika se stane šestou nejsilnější na světě a předběhne tak britskou. Uvedlo to ve své studii Centrum pro ekonomické a obchodní výzkumy (CEBR) na fóru Světové hospodářské ligy. Podle zprávy také posílí asijské ekonomiky, zatímco evropské dále oslabí. V příštím roce se eurozóna propadne.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

O oslabování eurozóny svědčí i vývoj na burzách

Článek

CEBR předpokládá, že ekonomika eurozóny se v příštím roce propadne o šest desetin procenta v případě, že se podaří vyřešit krizi eura. Pokud ne, bude propad dvouprocentní. Je to zatím jeden z nejhorších výhledů pro eurozónu, doposud se čekala jen mírná recese na začátku roku.

K posunu Brazílie uvedl výkonný ředitel CEBR Douglas McWilliams pro BBC: „Myslím, že je to součást velkých ekonomických změn, kde nevidíme jen posun od západu na východ, ale také vidíme, že zemím, které produkují potraviny a energii, se daří velmi dobře a rostou.“

Oslabí Francie i Německo

Mezinárodní měnový fond předpokládal, že Brazílie předstihne ekonomicky Británii, a to už v roce 2011.

Očekává i ústup evropských zemí z čela žebříčku nejvyspělejších ekonomik.

Podle CEBR bude v roce 2020 čtvrtou největší ekonomikou světa právě brazilská. Na pátém místě by se v roce 2020 mohla objevit Indie, která je nyní desátou největší ekonomikou světa.

Německo, které je nyní čtvrté, by mohlo v roce 2020 klesnout na sedmou pozici, Británie na osmou a Francie, která je aktuálně pátá, na devátou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám