Hlavní obsah

Skoro pětina kapitálu českých firem je ovládána z daňových rájů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Z daňových rájů je kontrolováno 17,7 procenta celkového registrovaného kapitálu českých firem. Největšími zahraničními vlastníky českých podniků jsou z pohledu ovládaného registrovaného kapitálu Nizozemci, Němci a Rakušané. Vyplývá to z analýzy zveřejněné Českou kapitálovou informační agenturou (ČEKIA).

Foto: Profimedia.cz

Kypr je považován za jeden z daňových rájů.

Článek

Objem registrovaného kapitálu tuzemských firem, který je ovládán z daňových rájů, letos vzrostl o 41 miliard na 391,8 miliardy korun. Podíl českého kapitálu investovaného do registrovaného kapitálu tuzemských firem meziročně vzrostl o 3,47 procenta na 1,311 biliónu korun.

Podle agenturní analytičky Petry Štěpánové je však varující prudký růst objemu registrovaného kapitálu českých firem, který je ovládán z daňových rájů. Mezi zahraničími vlastníky s výraznou převahou dominuje nizozemský kapitál.

Majitelé firem se sídlem v Nizozemsku ovládají téměř čtvrtinu z celkové hodnoty registrovaného kapitálu v českých firmách, který je kontrolován zahraničními subjekty. S odstupem následuje německý kapitál s 12 procenty, rakouský s desetinou, francouzský a kyperský kapitál shodně s podílem šest procent.

Největší počet českých firem vlastní tuzemští majitelé, je to 76 procent z nich. Vlastníci se sídlem v Rusku mají podíl v 19 procentech z celkového počtu firem, které jsou kontrolovány zahraničními subjekty. Následují Němci s 12 procenty, Ukrajinci s 11 procenty a Slováci s osmi procenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám