Hlavní obsah

Společnost TNK-BP investuje do ropných ložisek v Arktidě 10 miliard dolarů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko-britská ropná společnost TNK-BP, v níž každá ze zainteresovaných stran drží padesátiprocentní podíl, hodlá investovat do rozvoje ropných polí v oblasti Arktidy až 10 miliard dolarů (asi 197 miliard korun). Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V souvislosti s těžbou z arktické oblasti chce společnost v letech 2015 až 2016 postavit 600 kilometrů dlouhý ropovod, který bude navazovat na hlavní tranzitní trasy.

Arktida se do hledáčku ropných společností dostává stále víc. Důvodem je citelný pokles dosavadních rezerv v prostoru západní Sibiře. Zásoby v nově lokalizovaných arktických polích v Jamalském regionu se odhadují na pět miliard barelů.

TNK-BP plánuje zahájit dodávky ropy z nových polí v Jamalsko-něneckém autonomním okruhu, stejně jako ze severní oblasti Krasnojarského regionu v roce 2016.

Britský koncern BP se vehementně snaží získat zpět ztracenou důvěru po loňské havárii ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu, která způsobila únik ropy a ekologickou katastrofu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám