Hlavní obsah

V Mexickém zálivu se otevře nová bezpečná těžební zóna, uklidňují USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy otevírají v Mexickém zálivu pro těžbu ropy a plynu z moře novou zónu o rozloze 85 000 kilometrů čtverečních. Sdělil to podle agentury AFP Bílý dům, podle kterého to umožní zvýšit energetickou nezávislost USA. Bílý dům ujišťuje, že byla přijata opatření, která zaručují bezpečnou těžbu.

Foto: Profimedia.cz

Mexický záliv

Článek

Americká vláda Baracka Obamy podle AFP doufá, že nově otevřená těžební zóna umožní získat dalších 423 miliónů barelů ropy a 75 miliard metrů krychlových zemního plynu. Vládní zmocněnec se má ve středu zúčastnit v New Orleansu prodeje licencí na těžbu v nově otevřené zóně.

Obamovu strategii zajistit větší energetickou nezávislost v zemi zbrzdila na jaře 2010 nejhorší ropná skvrna v dějinách USA, kterou způsobila exploze ropné plošiny provozované v Mexickém zálivu britskou společností BP.

Spojené státy jsou druhým největším konzumentem ropy na světě za Čínou a jejich zásoby jsou nyní výrazně nižší než loni.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) i ropný kartel OPEC snížily odhad poptávky po ropě na příští rok. Důvodem jsou zhoršující se vyhlídky globální ekonomiky. OPEC snížila odhad růstu poptávky v roce 2012 proti předešlé předpovědi o 100 000 barelů denně na 1,1 miliónu, IEA pak dokonce o 400 000 barelů na 1,26 miliónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám