Hlavní obsah

Euro není důvěryhodné, řekla na úvod summitu Merkelová

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Klíčoví summit hlav států Evropské unie začal ve čtvrtek večer neformální večeří v Bruselu. Jednat se má o urychlených a razantních opatřeních na záchranu eura. O vážnosti situace svědčí, že německá kancléřka Angela Merkelová podle BBC v úvodu prohlásila, že euro ztratilo důvěryhodnost.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Podle Merkelové je nutné důvěru v euro obnovit, ale bude to trvat léta. Už odpoledne řekl v Marseille francouzský prezident Nicolas Sarkozy, že Evropě hrozí rozpad více, než kdy dříve. [celá zpráva]

Na summitu předloží Paříž a Berlín návrh, jak zachránit společnou měnu a vypořádat se dluhovou krizí. Merkelová si přeje ustavit fiskální unii a prosadit rozpočtovou odpovědnost, kdy při porušení tvrdých zásad padnou automaticky pokuty. Celkové zadlužení nemá překračovat 60 procent HDP a rozpočet může mít maximálně tříprocentní deficit.

Britové a ČR se cukají

Otázkou ale je, co se podaří prosadit. Britský premiér David Cameron už řekl, že nebude hlasovat pro nic, co by poškodilo britské zájmy.

Česká republika podle premiéra Petra Nečase nechce přispět k záchraně eurozóny prostřednictvím půjček pro Mezinárodní měnový fond (MMF). Praha by měla možná přispět až 3,5 miliardami eur. Případné zapojení ČR do této pomoci ale premiér zcela nevyloučil, uvedla ČTK.

Je proto možné, že se rozpočtové zákonitosti podaří prosadit jen v 17 zemích eurozóny a ne v celé sedmadvacítce. Země platící eurem by měly schválit v národních legislativách, že se zavazují k vyrovnanému rozpočtu. Měly by také mít podobné daně pro firmy a z finančních transakcí.

Naopak soukromí investoři už nebudou nuceni nést podíl ztrát z dluhopisů, jak tomu bylo v případě Řecka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám