Hlavní obsah

Stavebnictví zrychluje v propadu, chybí peníze

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tuzemské stavebnictví v říjnu meziročně prohloubilo propad na osm procent po zářijovém revidovaném poklesu o 7,1 procenta. Pozemní stavitelství kleslo o 5,9 procenta, inženýrské o 11,8 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad.

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Za problémy stojí nedostatečná poptávka domácností i státu. Na stavění nejsou peníze,“ připomněl ekonom Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance. S tím souvisí i propouštění ve stavebních firmách. Podle Pikory se dá očekávat, že míra nezaměstnanosti v zimě vystřelí nahoru.

Počet vydaných stavebních povolení přesto meziročně vzrostl o 1,8 procenta. „Důvodem je strach mnoha lidí z vyšší sazby DPH na stavební práce,“ vysvětlil Pikora.

Počet zahájených bytů v rodinných domech stoupl podle statistiky o 14,5 procenta a v bytových domech o 48,3 procenta. „Tady je teprve vidět skutečný strach z vyšší sazby DPH. Možná než o strachu bychom ale měli mluvit spíš o spekulaci,“ sdělil Pikora.

Stavebnictví stále není podle ekonoma na cestě z krize. Nenahrávají mu ani škrty ve veřejném sektoru, který nemá na financování veřejných staveb. „Boom stavebnictví proto nelze očekávat,“ zakončil Pikora.

Reklama

Výběr článků

Načítám