Hlavní obsah

Teplo z Temelína má přinést Budějovicím stabilní ceny

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplo z Jaderné elektrárny Temelín (JETE) může přinést Budějovicím nejen výrazné snížení emisí, které produkuje městská teplárna, ale i dlouhodobou stabilitu cen za vytápění pro tisíce bytů ve městě.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Jihočeská metropole by mohla být i prvním českým městem, které bude využívat odpadní teplo z jaderných elektráren. O možnosti teplovodu v délce přibližně 25 kilometrů se už hovoří sice několik desítek let, ale nyní po té, co představenstvo ČEZ zmíněný záměr schválilo, nabývá projekt za přibližně 1,5 miliardy korun reálnou podobu.

„Projekt považuji za velmi zajímavý a užitečný a samozřejmě i přínosný z ekologického pohledu. Občanům Českých Budějovic může navíc přinést stabilní cenu tepla na mnoho let dopředu, což v dnešní složité ekonomické době považuji za obrovský přínos. S generálním ředitelem ČEZu Danem Benešem jsme se shodli, že bude vhodné jeho přípravu zintenzivnit,“ řekl Právu ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

Přivést do Českých Budějovic teplo z Temelína vítá i menšinový akcionář Teplárny České Budějovice, společnost Forum Energy. „Tento projekt, na rozdíl od řady nepovedených, které město v teplárně chystalo, se zdá po technické stránce promyšlený a Forum Energy jej vítá,“ hodnotí chystaný záměr mluvčí Forum Energy Giuliano Gianneti.

Teplárna by podle něj snížila svou závislost na uhlí, snížilo by se množství emisí CO2, a tudíž množství potřebných emisních povolenek. „Navíc by odpadla nutnost rekonstruovat a odsířit přinejmenším jeden uhelný kotel, což by vedlo k nezanedbatelným úsporám a zároveň by byly zajištěny dodávky tepla po celou dobu životnosti jaderné elektrárny, až dalších 40 let,“ dodal mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám