Hlavní obsah

Podpora mladých rodin je důležitější než vyšší důchody, míní většina lidí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by byli Češi před volbou, zda podpořit mladé rodiny s dětmi či finančně přilepšit důchodcům, preferují dvě třetiny lidí prorodinnou politiku. Podobně jednoznačně upřednostňují i rozšiřování sociální sítě na úkor zvyšování finančních dávek. Plyne to z listopadového průzkumu společnosti STEM.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Na dotaz, zda podpořit rodiny s dětmi nebo zvýšit starobní důchody, odpovědělo ve prospěch rodin 65 procent lidí. Zvyšování životní úrovně důchodců oproti tomu podporuje 35 procent Čechů.

Postoj lidí k podpoře obou skupin doznal od roku 1997, kdy byla otázka poprvé nastolena, podstatných změn. Jestliže do roku 2004 se pro podporu mladých rodin vyslovovaly téměř tři čtvrtiny veřejnosti, od tohoto data začal jejich počet klesat až na 57 procent v roce 2008. Od té doby opět zvolna stoupá až k nynějšímu stavu.

Lidé si podle všeho uvědomují, že počet starobních důchodců bude i nadále růst, přičemž výplata důchodů bude stále více zatěžovat státní rozpočet. Tento trend může eliminovat pouze podpora ekonomicky aktivní populace, která bude na důchody vydělávat.

Komu přilepšit?
květen 2008listopad 2010listopad 2011
rodinám s dětmi576065
důchodcům434035
zdroj: STEM

Veřejnost byla dotazována rovněž na to, zda v rámci sociální politiky státu spíše zvyšovat přímou finanční podporu ve formě dávek nebo rozšiřovat síť sociálních služeb. Zatímco v roce 1997 byly obě skupiny prakticky vyrovnané, nyní se lidé stále více vyslovují pro podporu sociálních služeb na úkor zvyšování dávek. Vyšší dávky nyní podporuje 38 procent lidí, lepší sociální služby 62 procent veřejnosti.

Jak nastavit sociální politiku?
listopad 1997listopad 2010listopad 2011
rozšířit sociální služby516162
zvýšit dávky493938
zdroj: STEM

Vyrovnanější jsou názory lidí na hypotetickou možnost, že by byly důchody stejné bez ohledu na výši předchozích příjmů. To by preferovalo 43 procent Čechů, zatímco zbývajících 57 procent lidí preferuje princip zásluhovosti.

Anketa

Co byste preferovali?
Zvýšit starobní důchody
33,6 %
Rozšířit pomoc rodinám s dětmi
66,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2640 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám