Hlavní obsah

Británie se potýká s nezaměstnaností, je nejvyšší za 15 let

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nezaměstnanost ve Velké Británii stoupla v letošním třetím čtvrtletí na 8,3 procenta, což je nejvyšší úroveň za posledních 15 let. Bez práce bylo 2,622 miliónu lidí, jak uvedla s odkazem na britský statistický úřad agentura Reuters.

Článek

Navíc počet mladých lidí bez práce pokořil miliónovou hranici, což je nejvyšší úroveň od počátku sledování tohoto kritéria v roce 1992. Mladých lidí bez práce bylo 1,016 miliónu, ve věku od 16 do 24 let činí nezaměstnanost 21,9 procenta. Britská vláda z toho důvodu čelí zvýšenému tlaku na podporu slábnoucí ekonomiky.

„Tato čísla jsou špatná. Obávám se, že je to důsledek toho, co vidíme v eurozóně,“ sdělil britský ministr práce Chris Grayling. Británie je hlavním obchodním partnerem eurozóny.

„Když se podíváme o několik měsíců zpátky, tak například nezaměstnanost mladých byla pod úrovní 900 000. Jedná se o důsledek krize,“ dodal ministr.

Průměrná míra nezaměstnanosti v 17členné eurozóně očištěná od sezónních vlivů dosáhla v srpnu 10,1 procenta. V Česku činila nezaměstnanost za říjen podle statistik ministerstva práce a sociálních věcí 7,9 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám