Hlavní obsah

Ve slovenském rozpočtu pro příští rok zeje díra 665 miliónů eur

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Pomalejší hospodářský růst a následky pádu vlády Ivety Radičové způsobí příští na Slovensku výpadek daňových a odvodových příjmů ve výši téměř 665 miliónů eur (asi 16,5 miliardy Kč). Celkově tak výpadek příjmů do rozpočtu dosáhne 0,9 procenta hrubého domácího produktu. V pátek to oznámil slovenský ministr financí Ivan Mikloš.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Díru v rozpočtu podle ministra způsobila aktualizace makroekonomických prognóz a neschválení některých plánovaných legislativních norem, především daňové a odvodové reformy. V příštích letech budou výpadky ještě vyšší.

Slovenské ministerstvo financí minulý týden snížilo odhad růstu slovenského hospodářství v příštím roce z původních 3,4 procenta na 1,7 procenta.

Podle statistického úřadu míra inflace na Slovensku stoupla v říjnu 2011 na 4,4 procenta a dostala se na nejvyšší úroveň od prosince 2008. Za růstem cen jsou především dražší pohonné hmoty a potraviny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám