Hlavní obsah

Ceny v Česku rostou, podražily potraviny nebo oblečení

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Spotřebitelské ceny v Česku za říjen vzrostly v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 2,3 procenta ze zářijových 1,8 procenta. V porovnání s devátým měsícem roku pak šlo o nárůst ve výši 0,3 procenta. Růst ovlivnilo především zvýšení cen u potravin a nealkoholických nápojů, odívání a obuvi. Uvedl to Český statistický úřad.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Růst cen přichází v době, kdy chuť lidí nakupovat je malá, což dokládá pokles tržeb v září o 0,5 procenta, a mzdy rostou jen velmi pomalu, reálně o 0,7 procenta,“ připomněl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit s tím, že na zvýšení cen se podepisuje plánovaný růst snížené sazby DPH. Ta se od začátku roku zvedne z 10 na 14 procent, proto zdraží hlavně potraviny, knihy nebo některé služby.

Pokud jde o jednotlivé potraviny, tak například chleba zdražil o téměř 26 procent, běžné pečivo o skoro 35 procent, cukr o téměř 28 procent, káva o více než 26 procent a kakao o více než 18 procent.

Stouply ale i ceny bydlení, cena zemního plynu byla vyšší o 12,5 procenta a elektřina o 4,6 procenta. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 2,9 procenta a ceny služeb o 1,2 procenta.

Zdražení pociťují důchodci

„Přestože aktuální data překvapila, tak inflace pro českou ekonomiku ani nadále problém nepředstavuje,“ sdělil analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. Podle analytika Jiřího Šimka ze společnosti Citfin dopadá zdražení potravin a bydlení především na domácnosti důchodců, kterým vzrostly meziročně ceny o 3,2 procenta. „Naopak nejnižší růst cen mají nyní domácnosti v Praze,“ sdělil Šimek.

Jenom se však nezdražovalo, po sezóně zlevnily ceny lázeňských pobytu a tuzemských rekreačních pobytů. Levnější jsou i nadále ceny audiovizuálních a fotografických zařízení a přístrojů a spotřebičů pro domácnost, k čemuž v průběhu roku dopomáhala i silnější koruna. „Ta ale nyní oslabuje na nejslabší letošní hodnoty,“ připomněl Šimek.

Reklama

Výběr článků

Načítám