Hlavní obsah

Aerolinky Ryanair hlásí pětinový nárůst zisku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin

Největší nízkonákladové letecké společnosti v Evropě Ryanair stoupl ve fiskálním pololetí zisk o pětinu na 452 miliónů eur (asi 11,3 miliardy korun). Společnost současně v pondělním prohlášení zlepšila výhled na celý fiskální rok díky vyššímu růstu příjmů na cestujícího, které vyrovnají i negativní vliv drahých pohonných hmot.

Foto: Profimedia.cz

Letoun společnosti Ryanair

Článek

Příjmy za šest měsíců do konce září stouply o 24 procent na 2,7 miliardy eur a počet přepravených cestujících o 12 procent na 44,7 miliónu. Zisk před zdaněním ve fiskálním druhém čtvrtletí činil 404 miliónů eur a překonal odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali zisk 393 miliónů eur.

Ryanair zlepšil výhled zisku na celý fiskální rok o deset procent na 440 miliónů eur. Příjem na cestujícího a míli se má v druhé polovině roku zvýšit o 14 procent místo původně plánovaných 12 procent. "Za více než dvacet let jsme prudce expandovali a poptávka po našich službách v Evropě se stále zvyšuje," cituje šéfa irských aerolinek Michaela O’Learyho server BBC.

Plány na rozšiřování, v zimě ale méně letadel

O’Leary již minulý měsíc uvedl, že má v úmyslu zdvojnásobit velikost letecké společnosti v průběhu následujících deseti let. Aerolinky ovšem také potvrdily, že v zimní sezoně vysadí z provozu 80 letadel. Důvodem jsou vysoké ceny pohonných hmot.

Ryanair létá 232 letadly do více než 160 destinací ve 27 zemích, nechybí ani Česká republika. Společnost má 8700 zaměstnanců a letos plánuje přepravit 75 miliónu cestujících. Denně provozuje přes 1500 letů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám