Hlavní obsah

Od příštího roku zdraží jízdné v autobusech i vlacích

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dojíždění do práce či školy se lidem od příštího roku opět prodraží. V celé republice totiž zdraží městská hromadná doprava. Zvýšení jízdného až o pět procent už avizují nejen provozovatelé linkových autobusů, ale i železniční dopravci.

Foto: Profimedia.cz

Autobus pražské MHD

Článek

Radnice i dopravci tuto novou vlnu zdražování zdůvodňují vysokými cenami nafty a vládou chystaným zvýšením daně z přidané hodnoty (DPH) o čtyři procenta.

Jak ale z informací z jednotlivých měst vyplývá, ceny jízdného v MHD se většinou zvednou o dvě až tři koruny, což bude v některých případech znamenat zdražení i o více než pětinu.

Například v Brně bude od 1. ledna jednorázová jízdenka pro dvě zóny na šedesát minut stát 25 místo dosavadních 22 korun a měsíční jízdenka podraží o dvacetikorunu na 550 Kč.

V kladenské MHD stoupne cena základní jízdenky ze 14 na 16 Kč při nákupu u řidiče a z 12 na 14 Kč při použití tarifní karty. Cena čtvrtletního kupónu se zvedne z 960 na 1220 Kč, tedy bezmála o čtvrtinu.

Není jiná možnost, tvrdí radnice

„Tak jako radnice jiných měst, i my jsme museli volit mezi zvýšením dotace na MHD, což v současné ekonomické situaci není dost dobře možné, snížením dopravní obslužnosti a zdražením jízdného, které je z těchto variant nejpřijatelnější,“ vysvětluje kladenský primátor Dan Jiránek (ODS).

Na vyšší jízdné už kývli i radní v Ostravě. Patnáctiminutová jízdenka zde podraží o jednu korunu a hodinová o dvě. Třicetidenní jízdenka na jednu zónu zdraží z 300 na 330 korun.

Cenový růst chystají rovněž dopravci, provozující linkové a dálkové autobusové spoje.

„Konkurence je velká a ceny pohonných hmot stále vysoké. Navíc se v příštím roce zvedne DPH. Počítáme proto se zdražením jízdného, avšak až od ledna a nanejvýš o čtyři procenta. Ještě to zvažujeme,“ sdělil Právu mluvčí společnosti Student Agency Aleš Ondrůj.

Obchodní ředitel firmy Veolia Transport Morava Jiří Šrajer Právo informoval, že cenový výměr na příští rok ještě nebyl vydán. „Moravskoslezský kraj by měl schválit zvýšení jízdného u předplacených jízdenek. Zatím o tom ale informace nemáme, takže netuším odkdy a jestli vůbec bude změna realizována. Mělo by se jednat o navýšení o 4,4 procenta,“ uvedl Šrajer.

Dráž také ve vlacích

Alternativou pro cestující, kteří se snaží nějak ušetřit, nebude ani železnice. České dráhy totiž oznámily, že od 11. prosince, kdy začne platit nový jízdní řád, zdraží základní jízdné ve vlacích o pět procent, a ještě výrazněji upraví směrem vzhůru některé slevy.

Podobně, i když až od ledna, bude zřejmě zdražovat jejich konkurent, soukromý dopravce RegioJet, jenž provozuje rychlíkovou dopravu na trati mezi Prahou, Ostravou a Havířovem.

Reklama

Výběr článků

Načítám