Hlavní obsah

Papandreu působil jako pomatenec, referendum ale bylo mazaným tahem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecký premiér Jorgos Papandreu na začátku týdne překvapil Evropu požadavkem na referendum o přijetí pomoci. Ve čtvrtek od rozhodnutí ustoupil. Mohl tak působit jako zoufalý střelec, který neví, jestli vyhovět náladám občanů své země nebo eurozóně. Je ale možné, že jeho tahy byly dobře promyšlené směrem k domácí politice. Řecká opozice přestala proti reformám pod hrozbou ztráty eura vystupovat.

Článek

Řekové pomoc eurozóny odmítali, protože se s ním pojily velké a nepopulární reformy. Referendem ale dal premiér svým občanům jasně najevo, že odmítání pomoci znamená konec eura, které si Řekové ve většině přejí zachovat. Lidé se tak začnou bát ztráty měny a škrty mu už nebudou vyčítat.

A Papandreu si polepšil hlavně politicky. Opoziční strany, vystupující proti škrtům. dostaly jasný signál, co by se stalo, kdyby se uplatnily jejich vize.

Když Papandreu nastolil otázku referenda, vyvolal v řecké politické sféře náhlý strach. Z EU poprvé zaznělo, že Evropanům zas na přítomnosti Řecka v eurozóně nezáleží a pro eurozónu je klíčové zachránit měnu, Řecko klidně obětuje. [celá zpráva]

Řecké opoziční strany, které celé měsíce brojily proti razantním úsporným opatřením vlády a vezly se na vlně masových demonstrací a stávek, najednou Papandrea obvinily, že chce ohrozit postavení v EU. Bouří se i jeho socialisté, v jejichž poslaneckých řadách se vždy našel někdo, kdo postupem času kvůli utahování opasků a s tím související klesající podpoře veřejného mínění opustil vládní většinu v parlamentu, což došlo až tak daleko, že nyní ji už nemá kabinet jistou vůbec.

Opozice otočila

Pro řeckou vládu se stalo neúnosné pokračovat v trnité cestě za stále hustějšího odporu politiků a občanů, kteří věří tvrzením vůdce opozičních konzervativců Antonise Samarase, že on by vyjednal příznivější podmínky zahraniční pomoci.

Nyní Samaras otočil, označil schválení opatření za nezbytnost a tak se zdá, že půjčky doprovázené nepopulárními kroky, nad nimiž hodlá EU přísně dohlížet, už jeho Nová demokracie nebude zpochybňovat.

Themistoklova lest

Vývoj v Řecku naznačuje, že se Papandreu inspiroval lstí starověkého aténského vůdce Themistokla, který několik set let před naším letopočtem vyhrál bitvu u Salamíny proti mohutné perské přesile. Do bitvy se tehdy řeckým spojencům moc nechtělo, stmelilo je až teprve to, že se ocitli v obklíčení, které Themistokles zařídil tak, že perského krále k tomuto manévru sám navedl.

Řekům se také nechtělo plnit podmínky finanční pomoci za cenu vlastního výrazného uskromnění, když měli pocit, že se to v eurozóně nějak vyvrbí.

Můžeme se jen dohadovat o tom, o čem všem před summitem G20 v Cannes Papandreu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym hovořil. Výhrůžky řeckého vyhazovu z eurozóny se mu ale tak trochu hodí. I když ulpělo hodně z osočování na něm samém, řečtí politici se sjednotili v jednom: o euro přijít nechtějí, stejně jako podle průzkumů veřejného mínění 70 procent Řeků. Těch Řeků, z nichž 60 procent by ale rádo potopilo podmínky finanční pomoci s bláhovou nadějí, že mohou něco ještě zemím eurozóny vnucovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám