Hlavní obsah

Ceny vzrostou o 3,1 procenta

Právo, jon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Spotřebitelské ceny se v letošním roce zvýší o 3,1 procenta. Vyplývá to z makroekonomické prognózy, kterou zveřejnilo Ministerstvo financí (MF). Analytici MF tak zvýšili odhad růstu cen oproti odhadu ze října loňského roku, který předpokládal letošní růst pouze ve výši 2,6 procenta.

Článek

Letošní odhadovaný růst hospodářství ministerstvo ponechalo na 2,8 procenta. "I přes vyšší odhad inflace, všem, kterým letos stoupne mzda o zhruba pět procent, se nesníží životní úroveň, a to i přes řadu opatření spojených s reformou veřejných financí," řekl před nedávnem Právu ministr financí Bohuslav Sobotka. Odhad vyšší inflace je dán především dopadem změn spotřebních daní a změnou sazeb u daně z přidané hodnoty, ke kterému letos došlo a ještě dojde právě v souvislosti se zaváděním finanční reformy.

Ministerstvo také zvýšilo odhad růstu domácí ekonomiky za loňský rok na 2,9 procenta. Proti říjnovému odhadu to představuje zvýšení o 0,4 procentního bodu. Úřad Bohuslava Sobotky také ponechal odhady pro vývoj míry nezaměstnanosti pro letošní rok. Ta by se v průměru měla pohybovat na 10,3 procenta proti loňským 9,9 procenta. Na konci letošního roku by ale měla dosahovat 10,6 procenta.

Ministerstvo financí je v odhadech růstu domácí ekonomiky v letošním roce pesimističtější než centrální banka. ČNB ve čtvrteční prognóze předpokládá růst HDP o 2,9 až 3,4 procenta. Inflace by se podle ČNB měla na konci letošního roku pohybovat mezi 2,6 až 4,0 procenta, v červnu příštího roku by se měl růst cen zpomalit na 1,8 až 3,2 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám