Hlavní obsah

Odboráři ArcelorMittal Ostrava ustavili krizový štáb, bojí se uzavření vysoké pece

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Odboráři největší tuzemské hutní firmy ArcelorMittal Ostrava v pondělí sestavili krizový štáb. Vedl je k tomu britský dokument o ostravském ovzduší Továrna, který je podle odborářů zaměřený proti ostravské hutní společnosti, a může tak přispět k tomu, že vlastník firmy uzavře jednu ze dvou vysokých pecí v Ostravě. Právu to řekl předseda Rady odborů ArcelorMittal Česká republika Vítězslav Prak.

Článek

„V době, kdy začíná jakési další kolo krize a náš vlastník se snaží najít synergické efekty v prvovýrobě, se může stát, že zavře u nás jednu vysokou pec. To by byl velký průšvih,“ prohlásil odborový předák. „Všeobecně je nedostatek zakázek, takže vlastník zvažuje, že se zavře jedna z pěti vysokých pecí. Dvě vysoké pece jsou u nás a tři v Polsku, ten film může přispět k tomu, že vlastník zavře vysokou pec právě v Ostravě,“ nastínil Prak.

Podle něj by uzavření mělo obrovský dopad, odepsána by byla polovina výroby ostravské hutě, dotklo by se to navazujících firem. „Důsledek by byl katastrofální, šlo by o tisíce pracovních míst,“ doplnil.

Vedení to odmítá

Vedení společnosti ArcelorMittal Ostrava podle mluvčí firmy Věry Breiové v současné době nezvažuje zavření ani jedné ze dvou vysokých pecí v ostravském podniku.

„Naopak, trvá naše příprava na investice do modernizace a ekologizace závodu v Ostravě, tak jak jsme oznámili v červnu letošního roku,“ uvedla Breiová. Tehdy vedení firmy informovalo, že v příštích pěti letech společnost plánuje investovat přes 12 miliard korun.

Dva pohledy na britský dokument

Film, který byl odvysílán britskou televizí ITV 1 minulé pondělí, vyvolal rozporuplné reakce. Zatímco jedni jsou rádi, že se problém smogu v Ostravě dostal i do zahraničí a věří v důraznější řešení, druzí poukazují, že film je tendenční, jednostranně zaměřený proti společnosti ArcelorMittal Ostrava. Tak dokument vnímají i odboráři největší tuzemské hutní firmy.

Na časově neomezenou dobu ustavili krizový štáb, který uspořádá mítinky se zaměstnanci a zamýšlí připravit i razantní akce „na odvrácení hrozby likvidace naší společnosti a na záchranu tisíců pracovních míst“. Podle Praka se mítinky se zaměstnanci uskuteční už tento týden. „Zaměstnancům sdělíme, jak je ta situace pro nás vážná a zároveň se s nimi musíme domluvit, co podnikneme dále,“ doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám