Hlavní obsah

Průmysl v Česku zrychlil růst, přesto svým výsledkem zklamal

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Průmyslová výroba v srpnu meziročně zrychlila růst na 5,9 procenta po červencovém zvýšení o 4,4 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů její růst činil pouze 3,5 procenta. Uvedl to v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Očekávání trhu byla nastavena kolem 7,5 procenta, neboť letošní srpen měl o jeden pracovní den víc,“ připomněl analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin s tím, že meziměsíčně po sezónním očištění došlo dokonce k poklesu o 0,6 procenta.

Růst opět táhla výroba motorových vozidel, ale tam dynamika postupně klesá, tentokrát vzrostla meziročně pouze o 7,2 procenta. Tahounem zůstává nadále i výroba strojů a zařízení. Naopak klesla výroba v odvětví počítačů a elektronických zařízení, pokles zaznamenal i potravinářský průmysl.

Letos poprvé dochází k meziročnímu poklesu nových zakázek. „Domácí klesají již několik měsíců, ale jejich propad se zvyšuje v srpnu na 14,1 procenta. Růst zakázek zatím držely nad vodou zahraniční zakázky, ale tam tempo zpomalilo na pouhá 3,3 procenta,“ informoval Šimek s tím, že celkově tak hodnota nových zakázek klesla o 3,4 procenta.

Připravme se na hubená léta

Z vývoje nových zakázek a při pohledu na již zveřejněné indexy nákupních manažerů monitorující situaci v průmyslu není podle Šimka příliš optimismu ani pro další měsíce. „Průmysl stojí a padá se zahraniční poptávkou, kde se ale situace také zhoršuje a i výhled na další měsíce je spíše temný,“ zakončil Šimek.

„Výsledky českého průmyslu za letošní rok jsou dobré. Kdo si stěžuje nyní, měl by si uvědomit, že teprve přichází hubená léta,“ uvedl Petr Smutný ze společnosti PwC.

Česká ekonomika je totiž z 80 procent závislá na Německu. „Pokud bude tamní hospodářství stagnovat, ani my na tom nemůžeme být lépe,“ doplnil Smutný s tím, že německá ekonomika je výrazně navázána na poptávku z Číny, a i ta zpomaluje.

Reklama

Výběr článků

Načítám