Hlavní obsah

Ve východoslovenském Sabinově zakázali hazard

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Vedení východoslovenského města Sabinov od poloviny příštího roku zakázalo provozování výherních hracích automatů. „Automaty ožebračují sociálně nejslabší skupiny,“ odůvodnil tento krok primátor Sabinova Peter Molčan. Podnikatelé se v celé záležitosti chtějí obrátit k soudu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak upozornil deník Sme, Sabinov se tak stal prvním slovenským městem, v němž celoplošně zakázali hazard. Městskému zastupitelstvu to umožnila červencová novela zákona o hazardních hrách, kterou navrhlo vládní Křesťanskodemokratické hnutí (KDH).

Sabinovští podnikatelé se však cítí být diskriminováni v podnikání a chtějí se obrátit k soudu. Pokud neuspějí, celá záležitost se možná dostane až k Ústavnímu soudu.

Na východním Slovensku je velká nezaměstnanost a vysoká koncentrace romské menšiny, jejíž členové žijí většinou ze sociálních dávek. V den výplaty dávek mnohdy končí všechny peníze v automatech a rodina je celý měsíc bez prostředků. „Jezdí k nám hráči z osad Jarovnice a Ostrovany. Znepříjemňují život našim občanům,“ připomíná primátor Sabinova.

Molčan přiznává, že zákazem hazardu přijde město o 130 000 eur (asi 3,1 miliónu korun) ročně, které získávalo za vydávání licencí na automaty.

Oscarový film zastínila herna

Na hlavním sabinovském náměstí jsou hned tři herny. Jedna se nachází v těsném sousedství budovy, na jejímž průčelí je pamětní deska připomínající první československý oscarový film Obchod na korze, který se natáčel v Sabinově.

V den, kdy se vyplácejí sociální dávky, je v hernách plno. Na místo za automaty se čeká ve frontě. „Chodí sem lidí, kteří do stroje hodí dvě eura a jdou pryč. Někteří tady ale nechávají všechno,“ připouští zaměstnanec herny.

Když ne tady, tak jinam

Deník Sme popisuje situaci, kdy muž rozměnil padesátieurovou bankovku a po chvíli další. Po vhození poslední mince zlostně kopl do stroje a šel pryč. Před hernou ho čekala nešťastná žena a dvě děti.

„Téměř v každé sociálně slabé rodině je alespoň jeden gambler,“ říká šéfka sociálního oddělení městského úřadu Gabriela Harčariková.

Majitelé heren v Sabinově říkají, že po zákazu hazardu ve městě půjdou gambleři hrát do jiného města v okolí. „Naše město přijde o tisíce eur a lidé pracující v hernách ztratí zaměstnání. Zkrachují také některé hospody, které drží nad vodou automaty,“ uvedl majitel jedné z heren. Jeho slova potvrzuje notorický hráč z obce Ostrovany. „Když to tady zavřou, půjdeme jinam. Sedneme do taxíku a pojedeme do Prešova,“ říká.

Místní zákaz vítají

Obyvatelé Sabinova vyjádřili radost, že poslanci od příštího roku zakázali automaty ve městě. „Poslanci si zaslouží uznání, že jako první na Slovensku našli odvahu skoncovat s hazardem,“ těší se Jaroslava Gajdošová. „Když jdu do práce a vidím, jak Romové vycházejí z herny, vzkypí ve mně žluč. Nepracují, žijí ze sociálních dávek, které utratí v hernách, a jejich děti hladoví,“ dodává Zuzana Brendzová.

„Nevím, zda tento zákaz něco vyřeší,“ je méně optimistická Jaroslava Valkovičová. Podle Miroslava Tomana by hazard měli zakázat celostátně. „Jinak to kýžený efekt nepřinese,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám