Hlavní obsah

Některé banky mohou potřebovat státní pomoc, připustil eurokomisař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Pokud některé evropské banky budou potřebovat doplnit kapitál, Evropská komise bude upřednostňovat podporu od soukromého sektoru. Uvedl to v rozhovoru pro list Le Figaro komisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier. Nevyloučil však, že některé evropské banky budou potřebovat státní pomoc, připomněla agentura Reuters.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Eurokomisař Michel Barnier

Článek

„Dny, kdy banky mohly být zachráněny z peněz daňových poplatníků, jsou za námi,“ řekl Barnier. „Ale nemohu vyloučit, že některé banky budou potřebovat státní pomoc. Evropská komise je na takový scénář připravená a bude na to dohlížet.“

Investoři v posledních měsících masivně prodávají akcie evropských bank kvůli obavám, zda finanční instituce budou schopné odolat případnému bankrotu Řecka a dalšímu ekonomickému poklesu. Mezinárodní měnový fond (MMF) vyzval Evropu, aby přistoupila k rekapitalizaci svých bank. Evropští úředníci však zatím těmto výzvám odolávají.

Přednost soukromému kapitálu 

„MMF správně zdůrazňuje rizika druhé globální recese. Já však nesdílím jeho názor o potřebě kapitálu pro bankovní sektor,“ řekl Barnier na dotaz, zda je čas na rekapitalizaci bank.

Zdůraznil, že zátěžovými testy evropských bank neprošlo v červenci devět bank a 16 jich prošlo jen těsně s tím, že budou potřebovat další kapitál. Komise však podle něj dá přednost navýšení kapitálu ze soukromých zdrojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám