Hlavní obsah

SABMiller si připlatil a koupil australského konkurenta za deset miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Globální pivovarnická skupina SABMiller se dohodla na převzetí australského konkurenta Foster´s Group za zvýšenou cenu 9,9 miliardy australských dolarů (asi 185 miliard korun). Vlastník Plzeňského Prazdroje se touto transakcí stane jedničkou na australském trhu piva, jak připomněla agentura Reuters.

Článek

„Jsme rádi, že jsme dosáhli (s vedením Foster’s) dohody o doporučené transakci, která bude takto předložena akcionářům Foster’s," uvedl ve firemním sdělení šéf SABMiller Graham Mackay. Firma dodala, že transakce je součástí její strategie globálního oživení aktivit, které obohatí její operace na rozvojových trzích Afriky, Latinské Ameriky a východní Evropy.

SABMiller předložil už v červnu nabídku na převzetí Foster’s za 9,5 miliardy australských dolarů. Vedení australské firmy ji však odmítlo s tím, že je příliš nízká. SABMiller v polovině srpna předložil tutéž nabídku přímo akcionářům, nakonec však přistoupil na zvýšení ceny. [celá zpráva]

Pod křídly společnosti se sídlem v Londýně se nyní ocitnou pospolu dosavadní značky skupiny jako Miller Lite, Peroni, Grolsch nebo Pilsner Urquell se značkami Victoria Bitter, Pure Blonde a Cascade, které vyrábí Foster’s.

Převzetí Foster’s je ve světovém pivovarnictví největší transakcí od roku 2008, kdy belgická skupina InBev zaplatila zhruba 52 miliard dolarů za amerického rivala Anheuser-Busch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám