Článek
„Ačkoli právní předpisy připouštějí nejvyšší přípustný obsah histaminu 100 miligramů na kilogram, respektive 200 miligramů na kilogram u některých podvzorků, inspekcí úředně odebrané vzorky vykazovaly až 1522 miligramů na kilogram,“ uvedl Spáčil.
„Inspekce nařídila okamžité stažení potraviny z oběhu a předala případ k došetření u distributora Státní veterinární správě,“ doplnil Spáčil. Informace o výrobku byly předány do Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), který na závadné zboží upozorňuje i ostatní členské státy Evropské unie.
Do Česka bylo dovezeno 1600 kartonů po 24 konzervách, tedy celkem 9216 kilogramů. Inspekce v žádném případě nedoporučuje konzumaci této potraviny. Minimální datum trvanlivosti je v tomto případě až do 28. ledna 2013.
Nadměrný obsah histaminu v rybách může způsobit onemocnění provázené zejména svěděním kůže, bolestí hlavy, poklesem krevního tlaku a kožní vyrážkou. „Také je provází pálivá a ostrá chuť v ústech, závratě, zvýšení teploty, průjem, nevolnost a zvracení,“ připomíná mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Toxická reakce se podle něj může objevit i u zdravého člověka během půl hodiny od konzumace.