Hlavní obsah

Přestaňte se zadlužovat a my vám pomůžeme, vzkázala Čína Západu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ta-lien

Čína je připravena přispět k rovnovážnému světovému hospodářskému růstu, západní státy však zároveň musejí zastavit nárůst dluhů svých ekonomik. Prohlásil to čínský premiér Wen Ťia-pao ve svém úvodním projevu při příležitosti zahájení letního davoského Světového ekonomického fóra, které se koná v čínském přístavním městě Ta-lien.

Foto: Fabrizio Bensch , Reuters

Čínský premiér Wen Ťia-pao

Článek

Čína je připravena zvýšit podíl svých investic jak ve Spojených státech, tak i v Evropě. Naopak nejlidnatější země světa podle Wena očekává, že Evropská unie uzná čínskou ekonomiku jako plnohodnotnou tržní ekonomiku, což by znamenalo ochranu před antidumpingovými žalobami, připomíná agentura DPA.

Od Spojených států Wen Ťia-pao žádal větší otevření amerického trhu čínským investicím. Potom by totiž Čína již nemusela tolik investovat do amerických dluhopisů. Čínské investice by podle něj mohly přinést i nová pracovní místa.

Aby mohl růst americký vývoz do Číny, musel by Washington zrušit omezení na vývoz high-tech výrobků do Číny, prohlásil čínský premiér citovaný DPA.

Globální hospodářská krize podle Wena nijak neohrozila stabilní čínskou ekonomiku. „V současné době se globální ekonomika pomalu zotavuje, ale nestabilita a nejistota stále roste," uvedl přitom čínský premiér s tím, že globální ekonomická obnova bude trvat ještě dlouho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám