Hlavní obsah

Česká ekonomika sice rostla, čekalo se ale víc

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,2 procenta, to je méně, než se odhadovalo, konkrétně o 0,2 procentního bodu. Ve srovnání s předcházejícími třemi měsíci se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 0,1 procenta, předběžně se uváděl růst o 0,2 procenta. Uvedl to ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

„Je tak definitivně potvrzeno, že česká ekonomika zpomaluje,“ sdělil analytik Václav Franče z Raiffeisenbank s tím, že růst ve druhém čtvrtletí táhl zejména čistý export.

„Tahouny jsou tradičně automobilový průmysl, strojírenství a hutnictví. Naopak nedařilo se zemědělství, meziroční pokles zaznamenal také bankovní či pojišťovací sektor,“ připomněl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Domácnosti snížily své výdaje o 0,7 procenta, a to zejména na úkor potravin, tabáku, alkoholu. Státní instituce omezily své výdaje o 1,4 procenta, což souvisí s vládními škrty ve státním sektoru obecně.

Zpomaluje i Německo

Tržby maloobchodníkům klesají i ve třetím čtvrtletí, což znamená, že domácí poptávka stále skomírá, nebo je na tom dokonce ještě hůře, než ve druhém čtvrtletí.

Česká ekonomika, která je závislá na zahraniční poptávce a exportu, reaguje na zpomalování světových ekonomik, především Německa. „Náš největší obchodní partner ve druhém čtvrtletí vzrostl meziročně o 2,7 procenta, mezičtvrtletně pak o 0,1 procenta, očekávání však byla vyšší,“ komentoval Volf.

Další omezování výdajů na straně státního sektoru podle Volfa ještě přijde. „V rámci toho dojde i k jeho zeštíhlení, což bude vytvářet tlak na růst nezaměstnanosti,“ dodal Volf.

„Při pohledu na mezikvartální dynamiku HDP je patrné, že nejlepším letošním čtvrtletím patrně bylo to první,“ domnívá se analytik Jiří Škop z Komerční banky.

Reklama

Výběr článků

Načítám