Hlavní obsah

V Temelíně finišují přípravy na spuštění, elektrárna pojede na plný výkon

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli Jaderná elektrárna Temelín, největší energetický zdroj České republiky, nedodává v současné době do energetické sítě žádnou elektřinu, je uvnitř tohoto moderního technologického zařízení velmi živo. Desítky techniků nepřetržitě připravují elektrárnu na připojení k síti.

Článek

„Odstávka prvního bloku spojená s plánovanou výměnou čtvrtiny paliva v reaktoru finišuje. Všechny plánované práce jsou prakticky ukončeny a za necelé dva týdny bude reaktor opět uveden do provozu,“ sdělil ve středu Právu mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Druhý blok odstavili energetici ve středu. Urychlili tak chystané úpravy o několik dní. „Jedná se o preventivní opravu, kterou se vyhneme případnému neplánovanému budoucímu odpojení bloku například v zimě. Současné podmínky v energetické síti jsou pro takové krátkodobé odpojení bloku příznivé, protože spotřeba elektřiny je nyní nižší než například v zimních měsících,“ poznamenal Sviták.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Pohled do reaktorového sálu prvního bloku v závěru odstávky.

Zásadní proměnou začal Temelín procházet už loni, kdy na prvním bloku kompletně nahradil jaderné palivo dříve dodávané americkou společností Westinghouse ruským materiálem od společnosti TVEL.

Letos totéž provedl na bloku druhém. Všech 163 palivových souborů v každém reaktoru tak už pochází výhradně z Ruska. Přibližně za dva týdny tak začne Temelín dodávat do energetické sítě znovu více než dva tisíce megawatthodin elektrické energie.

Unikátní operace

Unikátní operací, kterou nyní energetici absolvovali v reaktorovém sále prvního bloku, bylo naplnění tří kontejnerů Castor použitým palivem. Všechny jsou už umístěny ve skladu použitého paliva, který má kapacitu na třicet let provozu bloků. Spolu s Castory z druhého bloku je jich zde umístěno už celkem pět. Do každého kontejneru se vejde 19 použitých palivových souborů. Sklad byl otevřen v loňském roce.

„Většinou při odstávce vezeme z bloků jeden až dva kontejnery. Letos nám plán odstávky časově dovolil naplnit a převézt tři, což nám pomůže při plánování odstávky 2012, která se nám tak o pár dní zkrátí,“ konstatoval vedoucí odstávky Petr Metelka.

„Máme za sebou úspěšné tlakové zkoušky, kterými ověřujeme kvalitu montáže zařízení. Nyní nás čekají další kontroly a ověřování zařízení, aby bylo připraveno pro provoz druhého bloku na další rok,“ zdůraznil Sviták.

Kontejnment, tedy ochranný obal reaktoru prvního bloku, prošel v dokončované odstávce unikátní zkouškou těsnosti. Ta se provádí pravidelně jednou za čtyři roky a jejím cílem je potvrdit schopnost reaktorové ochrany zamezit únikům radioaktivních látek do okolí elektrárny. „Tento složitý několikadenní test se dá zjednodušeně přirovnat třeba k plnění pneumatiky vzduchem, kdy se měří úniky tlaku. Náš kontejnment opět uspěl,“ řekl mluvčí elektrárny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám