Hlavní obsah

V Itálii se osm hodin stávkuje proti úsporným opatřením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Zaměstnanci v celé Itálii v úterý na osm hodin zastavili práci na protest proti úsporným opatřením vlády Silvia Berlusconiho. Stávka, kterou vyhlásila největší odborová ústředna v zemi CGIL, má dopad především na veřejnou dopravu včetně letecké. Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

V letecké dopravě byly zrušeny už tři pravidelné spoje mezi pražským letištěm a Itálií. Podle mluvčí Letiště Praha Michaely Lagronové šlo o odlet a přílet společností Wizz Air (odlet z Prahy v 10.20) a Alitalia (odlet v 11.10) do Benátek a jeden zpáteční let společnosti Wizz Air do Říma s odletem pět minut po druhé hodině. Podle italských médií bylo jen na římském letišti Fiumicino zrušeno 129 letů.

S dopravním chaosem počítá například italská metropole Řím. Ve městě se zastavilo mnoho veřejných služeb. Uzavřeny byly i turistické atrakce jako Koloseum, Forum Romanum nebo Galerie Borghese.

Chystá se šetření

Kromě toho desetitisíce Italů vyšly do ulic demonstrovat proti úsporným opatřením. Demonstrace se konaly například v Římě, v Miláně, Florencii, Janově, Bologni, Cagliari, Neapoli a Palermu.

V italském Senátu v úterý odpoledne začne debata o úsporném plánu, jenž má třetí největší ekonomice v eurozóně ušetřit 45,5 miliardy eur (přes 1,1 biliónu korun), z toho 20 miliard v příštím roce. Berlusconiho vláda očekává, že Senát už ve středu vládní úsporné plány schválí. Poté půjdou do Poslanecké sněmovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám