Hlavní obsah

A dost, řekla švýcarská centrální banka silnému franku

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Švýcarská centrální banka poměrně výrazně zahýbala světovými trhy. Vydala prohlášení, kde říká, že výrazné posílení švýcarského franku vytváří hrozbu pro švýcarskou ekonomiku a že nebude tolerovat kurz nižší než 1,20 CHF/EUR.

Foto: Profimedia.cz

Švýcarský frank

Článek

„Švýcarská centrální banka je podle svého prohlášení připravena neomezeně nakupovat cizí měny, aby udržela frank nad úrovní 1,20 EUR/CHF,“ uvedl analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin. Švýcarská měna tak okamžitě oslabila z hodnot kolem nad 1,1040 CHF/EUR nad 1,20 CHF/EUR a odepsal přes devět procent.

Úterní pokles se projevil i na kurzu k české koruně, která vůči franku strmě posílila téměř k úrovni 20 korun za jeden frank. Koruna si tak od rána polepšila k franku o více než dvě koruny.

Švýcarská centrální banka bojuje se silným frankem již řadu měsíců, kdy se investoři v době nejistoty na trzích přesouvali do bezpečí švýcarského franku, čímž došlo k jeho velmi výraznému posílení. „Dosavadní kroky švýcarské banky ale nebyly příliš úspěšné až do této chvíle, kdy přistoupila k tomuto mimořádnému kroku,“ dodal Šimek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám