Hlavní obsah

Řecko v dalších potížích: letos nesplní rozpočtový cíl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecko letos překročí plánovaný cíl deficitu státního rozpočtu o nejméně jeden procentní bod a nejisté je i splnění privatizačního programu. Oba body jsou hlavní podmínkou pro získání pomoci od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské unie (EU). Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zdroj blízký věřitelům.

Článek

Podle úředníků blízkých inspektorům MMF, EU a Evropské centrální banky (ECB) zatím nelze říct, zda Řecku hrozí, že by nedostalo dalších osm miliard z pomoci, protože v současnosti zemi ohrožuje mnohem hlubší recese, než se čekalo. Analytici věří, že Řecko dostane další splátku pomoci, čeká ho však zřejmě varování, že musí urychlit reformy.

Řecko se zavázalo, že se mu letos podaří snížit rozpočtový deficit na 7,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Podle zdroje však bude deficit činit nejméně 8,6 procenta HDP.

Pokulhává i privatizace

Inspektoři EU, MMF a ECB podle zdroje upozorňují na tři hlavní problémy. Kromě horšího ekonomického výkonu jsou to problémy se zaváděním některých střednědobých opatření, která buď nebyla zavedena vůbec, nebo se zpožděním. Výnosy ze zavedených opatření, zvláště z daní, jsou pak nižší, než se předpokládalo.

Atény rovněž slíbily, že získají do konce září z privatizace 1,7 miliardy eur a do konce letošního roku pět miliard eur. I ohledně tohoto slibu panuje ze strany inspektorů spíše skepse.

Reklama

Výběr článků

Načítám