Hlavní obsah

Dluhy českých domácností stouply na 1,085 biliónu korun

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České domácnosti dluží bankám a finančním institucím již 1,085 biliónu korun, během letošního července si půjčily dalších pět miliard korun. Za poslední rok se domácnosti zadlužily asi 67 miliardami korun. Informovala o tom Česká národní banka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Dluhy domácností rostou navzdory nejisté ekonomické situaci stále vyšším tempem než ceny zboží či nemovitostí, které si za ně lidé zpravidla pořizují,“ uvedl Jiří Klumpar ze společnosti PwC Audit s tím, že úvěrová expanze ještě poroste.

„Neočekáváme však, že se české domácnosti budou zadlužovat vyšším tempem, pokud se nezlepší celkový stav ekonomiky, zejména situace na trhu práce,“ dodal Klumpar.

Zadluženost podniků v červenci v porovnání se stejným měsícem loňského roku vzrostla o zhruba 41 miliard korun na 941 miliard korun. Proti červnu narostla o přibližně osm miliard.

„Zadlužení firem roste již sedmý měsíc v řadě, což značí, že řada firem má opět odvahu sáhnout po vnějších zdrojích financování,“ nastínil Klumpar s tím, že výraznější investice, a tedy i úvěrování, však vyžaduje, aby vedení podniků uvěřila, že na obzoru opravdu není další recese.

Reklama

Výběr článků

Načítám