Hlavní obsah

Vlaky jezdí pomaleji, vedrem se roztahují kolejnice

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vzhledem ke stávajícím klimatickým podmínkám, kdy teploty přesahují 30 stupňů Celsia a na kolejnicích dokonce 40 stupňů Celsia, zavedla Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) na téměř 50 kilometrech tratí pomalé jízdy vlaků. Vysoké teploty totiž roztahují kolejnice. Uvedl to mluvčí SŽDC Pavel Halla.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Po uvážení jednotlivých traťmistrů jsou zaváděny tzv. pomalé teplotní jízdy. Jde o bezpečnostní a preventivní opatření. O případném dalším snižování rychlostí z důvodu bezpečnosti bude rozhodnuto dle klimatických podmínek," sdělil Halla.

Nejvíce zpomalení se týká oblasti Brna a Liberce, dále pak Olomouce, Plzně a Karlových Varů. Jak Halla uvedl již dříve, obvyklé je snížení rychlosti na 50 až 30 kilometrů za hodinu, v extrémních případech až na 10 kilometrů za hodinu.

Stejně jako v létě vysoké teploty trápí v zimě správce kolejí naopak mrazy, které mohou způsobit lomy kolejnic, připomíná ČTK.

Vlivem horka se kolejnice roztahují a ve spojích mohou vybočit, pokud jsou špatně upevněny. V některých případech se mohou kolejnice i zvlnit. Vlaky proto musí jezdit opatrně.

Reklama

Výběr článků

Načítám