Hlavní obsah

Česko si v ratingu polepšilo, Kalousek je spokojený

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Tak trochu proti proudu, pokud jde o ratingové ohodnocení, kráčí Česká republika. Ratingová agentura Standard & Poor’s jí totiž zvýšila ratingové hodnocení. Informoval o tom Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva financí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

A polepšení to bylo rovnou o dva stupně, konkrétně z A na AA mínus. Toto hodnocení se týká dlouhodobých závazků v cizích měnách. U dlouhodobých závazků v domácí měně dochází taktéž ke zvýšení z A plus na AA.

„Je to další pozitivní zpráva o tom, jak je hodnocena důvěryhodnost České republiky a snaha vlády směřovat k vyrovnaným veřejným rozpočtům. V dnešní turbulentní době se jedná spíše o výjimku, mnohým dalším státům je naopak rating snižován,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Kalousek rovněž upozornil, že agentura v novém hodnocení zohlednila celou řadu kritérií včetně předložených reforem systémů veřejných financí.

Ve středu srazila agentura Moody’s Japonsku rating o jeden stupeň na AA3. [celá zpráva]

Důvodem je rostoucí zadlužování od poslední ekonomické recese a neustálé změny vlád. Počátkem srpna další z velkých agentur, Standard & Poor’s, sebrala Spojeným státům prestižní rating AAA. [celá zpráva]

Česká měna na základě zlepšeného ratingu zpevnila o téměř 20 haléřů a v závěru obchodního dne se usadila těsně nad hranicí 24,30 Kč/EUR, jak připomněl analytik Miroslav Frayer z Komerční banky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám